Bedre helse med karate

Trening i wado ryu karate er bra for helsen. De positive effektene en ser av slik trening kan både forklares med moderne idrettsteori og med gammel teori fra asiatisk medisin som eksempelvis akupunktur.

Vi legger vekt på å trene høyre og venstre side like mye, armer og ben like mye, mage og rygg like mye. Siden de samme teknikkene utføres i mange år er det viktig at hele kroppen blir trent. Karatetrening trener opp både styrke, utholdenhet og smidighet. Høye spark og bevegelse i hofter og midje ved slag er noe av den beste treningen en kan få for magemusklene og ryggmusklene. Du bruker kun din egen kropp som vekt. I wado ryu karate trenes på å slappe av i skuldrene, være rett i ryggen og ha en god kroppsholdning.

En rekke tradisjonelle asiatiske kampkunster som karate har sitt utgangspunkt i tradisjonell kinesisk medisin. Dette betyr at stillinger, håndbevegelser og mentale øvelser har som mål å redusere de skadelige effektene av stress, og bedre gjennomstrømmingen i de såkalte akupunkturbanene.

Meditasjon

Karate har sitt opprinnelige opphav fra det buddhistiske shaolin-tempelet i Kina der munkene brukte sin tid mellom budo-trening og meditasjon.

I dag finner du spor at denne meditasjonen i praktiseringen av mokuso.

Mokuso betyr tom tanke, og hovedhensikten med mokuso er at utøveren skal klargjøre sinnet fra problemer og forstyrrede tanker for å kunne oppnå full fokus på øyeblikket. Dette gjør også at dine reaksjoner og teknikker skjer automatisk og raskere.

Selve posisjonen, spesielt ryggraden og hendene, er gode indikatorer på meditatørens indre tilstand. Ved å være fullt til stede i øyeblikket og være oppmerksom på kroppen din, vil du legge merke til endring av kroppsholdning og være i stand til å korrigere den på stedet.

Mange utøvere bruker mokuso også utenfor treningshallen som en teknikk for å redusere stress i andre stressende situasjoner på jobb eller privat.

Meny